آسم اسب

در سال 2016، صنعت اسب، اصطلاح “آسم اسب” را برای توصیف اسب هایی که التهاب مزمن مجاری تنفسی دارند به کار برد. این اصطلاح، شامل اسبهای جوان مبتلا به بیماری التهابی مجاری تنفسی و همچنین اسبهای مسن تر است که دامپزشکان از آنها به عنوان انسداد مکرر راه های هوایی (RAO) یاد می کنند.

اسبهای مبتلا به آسم که معمولاً دچار تنفس، سرفه، ترشحات بینی و مشکل تنفسی می شوند. در بعضی موارد ممکن است به دلیل بزرگ شدن عضلات شکم، یک خط در امتداد لبه پایین دنده ها ایجاد شود تا به تنفس کمک کند. کاهش وزن، بی اشتهایی و عدم تحمل ورزش نیز ممکن است رخ دهد.

Horse Asthmaانواع روشهای درمانی

دامپزشکان در حال حاضر انواع روشهای درمانی را برای کنترل اسبهای مبتلا به آسم در دسترس دارند. این گزینه ها، شامل مواردی از داروهای تنفسی بدون نسخه، محصولات طبیعی / گیاهی / جامع و وسایل تنفسی گرفته تا انواع داروهای دارای نسخه پزشکی است. بسیاری از داروهایی که برای درمان آسم استفاده می شوند می توانند بر روی بدن اسب اثرات سو بگذارند. از جمله لامینیت – التهاب شدید دردناک در بافت های اسب.

طبق آخرین دستورالعمل های درمان آسم، دامپزشکان اسب رویکرد چهار جانبه برای کنترل التهاب مجاری تنفسی را تأیید می کنند. از این میان، مدیریت محیط زیست همچنان مهمترین استراتژی است.

ریشه مشکل

اصطبل ها پر از ذرات ریزی هستند که می توانند به سیستم تنفسی اسب نفوذ کنند. ریشه مشکل آمونیاک موجود در ادرار اسبهاست که با ادرار در محل زندگی خود، باعث آزاد شدن آمونیاک می شوند. همچنین کپک و قارچ موجود در یونجه، کاه، خاک اره و تراشه. گرد و غبار حاصل از سوارکاری و آموزش میادین داخلی، رطوبت در یونجه و محل خواب و زندگی اسبها. سموم اندوتوکس از کود و موی سر آنها و حیوانات همراه است.

“قرار گرفتن در معرض گرد و غبار آلی منجر به کاهش طولانی مدت عملکرد تنفسی و افزایش شیوع بیماری های مزمن ریوی در انسان می شود. منطقی است که انتظار داشته باشیم همین مواجهه ها تأثیرات مشابهی بر سلامت دستگاه تنفسی اسب داشته باشد.”

ارزیابی بصری کیفیت هوای انبار و اصطبل ها دشوار است، زیرا شما با ذرات میکروسکوپی سروکار دارید. همه انبارها و اصطبل ها مقداری از گرد و غبار قابل استنشاق دارند، اما تعداد، ترکیب ذرات و اندازه آنها تعیین می کند که آیا برای اسبها (و مردم) مضر است یا نه. ذرات می توانند به مجاری هوایی فوقانی (که از سوراخ های بینی تا حلق امتداد می یابند)، نای و مجاری هوایی تحتانی (که شامل ریه ها و برونش ها هستند که آنها را تأمین می کنند) برسند. برخی حتی به اندازه ای کوچک هستند که از طریق جریان خون در بدن پخش می شوند.

محرک های محیطی

عوامل مختلف محیطی می توانند باعث بروز آسم در اسب شوند. از جمله این موارد عبارتند از:

نزدیکی به جاده ها
تهویه و جریان هوا
الگوهای فصلی هوا
دمای انبار و رطوبت
اقدامات ضد عفونی کننده
برداشت و ذخیره سازی علوفه
روش های تمیز کردن اصطبل ها
سطح فعالیت در انبار و اصطبل ها
تجمع مواد جمع آوری کننده گرد و غبار
تعداد اسبهایی اسکان داده شده در اصطبل ها
جارو و وسایل تمیزکننده استفاده شده مانند دمنده
پیکربندی پایدار اصطبل ها، از جمله اندازه، جهت، مواد مورد استفاده در طراحی آن

پاکسازی هوا

در حالی که تعداد کمی از اسبها از آسم مرتبط با مرتع رنج می برند. قسمت عمده ای از اسبهای مبتلا به آسم هنگام نگهداری در اصطبل و تغذیه با یونجه علائم بیماری ایجاد می کنند. با کمبود جریان هوای معمول در بسیاری از اصطبل ها (در مقایسه با مرتع)، بیش از 50 آلرژی شناخته شده در یونجه و کاه می تواند به سرعت جمع شده و حساسیت هایی از جمله کپک، کنه و اندوتوکسین های باکتریایی ایجاد کنند. غبارهای غیر آلی و گازهای تحریک کننده مانند آمونیاک از ادرار نیز می توانند دستگاه تنفسی را تشدید کنند.

دامپزشکان و محققان، آسم اسب را “بیماری اهلی کردن” می دانند زیرا غلظت زیاد مواد تحریک کننده مجاری هوایی در مناطق مختلف جغرافیایی پایدار است. تخمین زده می شود که 15٪ اسبهای نیمکره شمالی مبتلا به آسم باشند. جایی که اسبها به دلیل نامساعد بودن هوا -حداقل برای بخشی از سال- هوای سالم به ریه ها می رسانند.

یک تیم دامپزشکی نوشت: “… مدیریت محیطی باید هدف اصلی باشد زیرا علائم بالینی و عملکرد ریه ها در یک محیط کم گرد و غبار، حتی بدون دارو به سرعت بهبود می یابد.”

در یک دنیای ایده آل، اسب ها در بیرون و هوای آزاد زندگی می کنند و به جای یونجه که می تواند حاوی گرد و غبار، کپک و سایر مواد تحریک کننده راه هوایی باشد، علف تازه می خورند. در حالی که مدیریت محیط زیست به عنوان یک مفهوم ساده می گوید اسب ها را فقط بیرون نگه دارید. این می تواند یک روند طاقت فرسا و مدیریت آن با بسیاری از مالکان دشوار باشد.

برای مطالعه مقالات بیشتر می توانید به مجله دنیای حیوانات مراجعه نمائید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *